Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

Noorwegen: fysieke uitdaging in ongerepte natuur

Beklim, trotseer en overwin de Preikestolen en Kjerag!

Overzicht

Geplaatst op 01-02-2018 door Anniek

Loop jij niet weg voor een fysieke uitdaging en kun je daarnaast erg genieten van ongerepte natuur? Vind jij ontspanning door inspanning en heb je Noorwegen altijd al eens willen bezoeken? Dan mogen de Preikestolen en Kjerag zeker niet op je reislijstje ontbreken dit jaar!

Lysefjord: een fjordengebied die zich onderscheid door zijn woeste natuur

Dit bijzondere fjord ligt in het zuiden van Noorwegen, in de buurt van Stavanger. Dit 40 kilometer lange fjord met adembenemende rotsen werd in de ijstijd gevormd door de geweldige gletsjers die het land bedekten. De bergen steken hoog boven grote delen van het Lysefjord uit: op de hoogste punten wel 1000 meter boven zeeniveau! Onder water gaat het ook steil naar de diepe bodem. De bodemgesteldheid, landschapsvormen en allerlei details maken de Lysefjord tot een uniek en uitdagend natuurlandschap.

Krijg je al zin om je wandelschoenen in te pakken? Dit wordt zeker beloond met een schitterend uitzicht over de fjord vanaf de Preikestolen of de Kjeragbolten. Een dagje rustig de omgeving bekennen is natuurlijk ook heerlijk. Zo kun je een boottocht langs de bergen, watervallen, zeehondenkolonnes, geiten en afgelegen boerderijen maken. Pak je fototoestel maar alvast in, want hier kom je ogen tekort!

Preikestolen

De indrukwekkende rots Preikestolen (in het Nederlands: preekstoel) ligt op 604 meter boven de Lysefjord. Als echte avonturier kun je een spectaculaire wandelroute naar dit uitstekende rotsplateau doen, maar bedenk wel: het is niet de minste wandeling! De wandeltocht heeft een afstand van 8 kilometer (heen en terug) waar je zo'n 4 uur over doet. Dat is niet voor niets, want er zitten een aantal steile stukken in deze route. Maar geloof me, de tocht naar boven is de mooiste bergwandelroute van Noorwegen, dus het is de moeite waard. Alleen al dat uitzicht vanaf de Preikestolen!

De belangstelling voor Preikestolen neemt elk jaar toe, dus wacht niet te lang voordat je hierheen gaat! Gelukkig zijn er inmiddels ook wat alternatieve wandelroutes in dit gebied die ook zeker de moeite waard zijn. Ook fijn voor voor als je wat minder ervaring op ruige terreinen hebt.

Kjeragbolten 

Dieper in het Lysefjord ligt Kjerag, nog een stuk hoger dan de Preikestolen: op 1084 meter boven zeeniveau. De wandeltocht is ook nog een stúkje heftiger dan naar de Preikestolen. Je doet zo'n 6 tot 10 uur over de tocht van 11 kilometer, met een flink hoogteverschil gedurende de route. De route is opengesteld tussen half mei tot oktober/november, buiten deze periode kunnen alleen de ervaren klimmers hier terecht. Dit wil zeggen: heb jij een speciale uitrusting in je bezit om de sneeuw onderweg te trotseren? Dan heb je nog steeds alleen toegang onder begeleiding van een toergids. Veiligheid voorop!

De tocht an sich is al spectaculair, met stukken waarin je jezelf met touwen moet ophijsen of laten zakken, en niet de minste vergezichten onderweg. Maar dan dat moment... Voel je de adrenaline al door je lijf gieren bij alleen al de gedachte dat je op die kogel - hangende tussen de rotswanden - mag staan? Gaaf idee, hè!

DO's & DON'Ts 

Voor deze twee uitdagende wandelingen wil je je natuurlijk wél goed voorbereid hebben. Daarom heeft de website Visit Norway aantal nuttige tips voor jou op een rijtje gezet:

DO's:

  • Onderzoek het aantal kilometers, de tijdsduur en de aanbevolen lichamelijke conditie van/voor de wandeltocht die je wilt ondernemen;

  • Check de weersomstandigheden en luister goed naar het advies van de lokale bergbevolking;

  • Koop of huur de juiste uitrusting voor je tocht;

  • Stop altijd voldoende eten en drinken en een extra set kleren in je rugzak;

  • Check de mogelijkheden om de tocht onder begeleiding van een gids te lopen;

  • Pak alles in, ook op de terugweg – dus ook je afval.

DON'Ts:

  • Een spijkerbroek, trainingspak of andere alledaagse kleren dragen;

  • Je tocht te laat starten – je loopt dan het risico een stuk in het donker te moeten lopen;

  • Gaan lopen als je niet over een goede lichamelijke conditie beschikt;

  • Lopen op basis van een kaart op je mobiele apparaat – in de bergen heb je namelijk niet overal bereik.

Kriebelt het al?

Tijdens het kamperen kun je je heerlijk vrij voelen, tot rust komen en volop van de natuur genieten. Dit is in Noorwegen in het gehele land het geval. Hier mag je vrijelijk gebruikmaken van de natuur en mag je (bijna) overal wandelen. Openluchtrecreatie vormt een onlosmakelijk deel van de nationale identiteit en is zelfs vastgelegd in de wet: het recht om te zwerven (allemansretten) is hier een eeuwenoud traditioneel recht.

Je bent vrij om van de prachtige natuur te genieten en net zoveel frisse lucht in te ademen als je maar wilt. Maar wel met respect! Laat alles netjes achter en neem je afval mee.

Staat vrijheid blijheid ook op jouw lijf geschreven? En ben je enthousiast geworden om een bezoek te brengen aan de ruige fjorden in Noorwegen? Dan hier wat reisgidsen die we jou kunnen aanraden voor dit gebied:Zuid-Noorwegen: De mooiste fjord- en bergwandelingen
€16,95

Ontdek Noorwegen: fjorden
€17,95

ANWB Wegenkaart Noorwegen zuid
€9,49Kamperen

In het kleine dorpje Lysebotn ligt het Kjerag Lysebotn Camping Resort. Deze camping ligt heel gaaf aan de voet van rotsachtige bergen met hier en daar een lange, dunne waterval. Bovendien is dit het ideale beginpunt voor een wandeltocht naar de Kjeragbolten. Voor een snel beeld: 100 Noorse kronen staan gelijk aan net iets meer €10, makkelijk rekensommetje dus!

Deze compacte campers raden wij jou aan voor een vakantie naar deze regio:

Meer reisinspiratie?

Geïnspireerd geraakt door het Noorse Lysefjord? We weten nog drie andere avontuurlijke bestemmingen voor je:

Contrasten tussen rotsmassieven en smaragdgroene rivieren

Gevoel van backpacken en onbekende plekken ontdekken

Ongerepte natuur binnen handbereik

Overzicht

Geplaatst op 01-02-2018 door Anniek

Anniek

Geschreven door Anniek

Ik houd van kamperen in mooie streken, zoals het Spaanse Andalusiƫ, het Italiaanse Toscane of de Duitse Eiffel. Ondertussen lekker rondtoeren, genietend van de mooie omgeving.

Stel een vraag aan Anniek
De vrijheid van kamperen