Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

5 tips om veilig op pad te gaan met een caravan

Met een caravan de vrijheid tegemoet

Overzicht

Geplaatst op 05-08-2016 door Erik

Met een bed op wielen, een caravan achter de auto op reis. Sommigen moeten er nog aan wennen, anderen zijn er al helemaal ervaren in. Is dit je eerste keer, waar moet je dan aan denken? Of ben je een ervaren caravanner, deel dan jouw ervaringen hieronder!

1. Zo weet je of je de caravan kunt trekken

kun je een caravan trekken?Trekhaak

Je auto moet natuurlijk over een trekhaak beschikken om een caravan te kunnen trekken. Heb je die niet, dan kun je die er ook op laten zetten. Of misschien kun je een auto lenen van vrienden of familie? Of huren via bijvoorbeeld SnappCar.

Gewicht en rijbewijs

Let erop dat je niet zomaar elke caravan mag trekken met je auto. Een caravan onder de 750kg is het gemakkelijkst en bijna altijd toegestaan. Kijk voor het maximale trekgewicht op je kentekenbewijs. Of zoek het online op via de RDW.

Op het kentekenbewijs van je auto staat eveneens het toegestane gewicht. Het maximum toelaatbaar gewicht van de caravan staat vermeld bij de caravan op onze site. Het maximum toegestane gewicht van je auto en het maximum toelaatbaar gewicht van de caravan, mogen samen niet meer dan 3500kg zijn. Heb je een BE-rijbewijs, dan geldt deze beperking niet. 

Om alles precies te weten te komen, kijk dan op caravantrekker.nl. Daar kun je ook direct de auto en caravan combinatie selecteren en zien hoe prettig rijden het is.

Onderstaand schema toont je welk rijbewijs je nodig hebt.

welk rijbewijs heb je nodig om de caravan te trekken

Elektra aansluiting

Er zijn vier soorten stekkers in omloop in Nederland. Stekkers verbinden de caravan met je auto. Ze zorgen voor de verlichting van de caravan en soms ook voor apparaten zoals de koelkast. En wie wil er nou geen koud biertje of  sapje bij aankomst op de eerste camping? 

Stekkers (aan de caravan) en contrastekkers (aan de auto) van de verschillende systemen sluiten niet op elkaar aan. Maar er bestaan verloopstukken. Je kunt op de auto bijvoorbeeld een 7-polige contrastekker hebben en op de caravan een 13-polige stekker. Dan heb je een verloopstuk nodig. Een nieuwere auto of caravan heeft  meestal een 13-polige stekker of aansluiting. Lees meer hierover.

Op onze site staat meestal bij de caravan aangegeven welke stekker er is en welk verloopstuk beschikbaar is. Overleg voordat je de caravan ophaalt altijd even, dan kun je nog een verloopstuk aanschaffen. Deze zijn er al onder de €10,-. 

2. Kijk ook achteruit: spiegels

caravan trekken en spiegelsJe rijdt weg en kijkt in je binnenspiegel. Dan kom je tot de ontdekking dat je niet achter je kunt kijken. Met je gewone buitenspiegels kijk je meestal alleen schuin naar achteren en zie je niet wat er direct achter de caravan zit. Volgens de wet moeten je buitenspiegels breder zijn dan de caravan.

Hiervoor zijn speciale spiegels beschikbaar. Deze zet je op je gewone autospiegels. Je autospiegels kun je dan nog gewoon gebruiken om naast je te kijken, met de opzet spiegels kijk je verder achter je.

Vaak heeft de verhuurder deze spiegels beschikbaar, soms kun je ze ook bij de verhuurder huren. Vraag er altijd even naar voordat je de caravan ophaalt.

3. Kentekenplaat

wit kenteken voor caravanStaat een caravan op kenteken (alle caravans zwaarder dan 750kg), dan heeft die z'n eigen kentekenplaat. Lichtere caravans (en vouwwagens) staan soms niet op kenteken. Dan moet je de kentekenplaat van je auto gebruiken. Je hebt dan een speciale witte kentekenplaat nodig. Die klip je zo achterop, als je de caravan aanhaakt. Vaak zijn deze al standaard met de auto meegeleverd. Anders kun je dit bij je garage navragen.

Overleg ook van tevoren even met de verhuurder als je niet zeker bent.

4. Belasting van de caravan

Een caravan is superhandig, want je hebt alles bij de hand! Maar, denk erom dat je een caravan niet zomaar vol kunt proppen. Je mag niet over het maximum toelaatbaar gewicht gaan. Vaak blijft dit inschatten, tenzij je de caravan echt gaat wegen. De eigenaar weet het leeggewicht en deze vind je ook op onze site. Op basis daarvan kun je inschatten hoeveel er nog bij kan.

Ook de verdeling is belangrijk. Niet teveel links, of niet teveel rechts. En de juiste druk op de kogel (koppeling met de auto). Dus liever wat meer in de auto.

Caravantrekker.nl geeft ook hier weer goed advies in: 

  1. zoveel mogelijk in de auto;
  2. zo laag mogelijk beladen en zo dicht mogelijk bij de as;
  3. zoveel mogelijk in het midden beladen;
  4. 5 tot 7% van de het beladen gewicht van de caravan op de kogel.

Dus misschien in plaats van die zak aardappels gewoon te plekke heerlijke lokale Italiaanse pasta kopen? Overleg ook met je verhuurder bij het ophalen. Die heeft hier ervaring mee.

5. Maximum snelheid

maximum snelheid met de caravanCaravan erachter, onderweg naar destination unknown! Stoppen waar je wilt pauzeren. Maar niet te snel. Het is immers vakantie en de weg naar je bestemming is al vakantie. Met een caravan wil je natuurlijk gewoon lekker rustig en voorzichtig rijden. Per land kunnen de toegestane snelheden flink van elkaar afwijken. Daarom goed om je daar van tevoren even in te verdiepen. De ANWB heeft ze op een rijtje gezet.

Heb jij nog tips voor beginnende caravaners? Of heb je als beginnende caravaner zelf een vraag? Laat ze hieronder achter!

Overzicht

Geplaatst op 05-08-2016 door Erik

Erik

Geschreven door Erik

Oprichter van Bed&Wheels

Stel een vraag aan Erik
De vrijheid van kamperen