Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

Triglav National Park: wilde natuur in Slovenië

Contrasten tussen rotsmassieven en smaragdgroene rivieren

Overzicht

Geplaatst op 01-02-2018 door Anniek

Als avonturier ’pur sang’ kom je in het Triglav National Park (NP) volop aan je trekken. In dit door ongerepte rivieren omkranste berggebied valt veel te ontdekken: megadiepe watervallen, helderblauwe meren, spectaculaire kloven, paradijselijke panorama’s laten je kinderlijke verwondering opborrelen. Je kunt je hier heus helemaal onderdompelen in de rauwe puurheid van de natuur.

Waar vind je dit avontuurlijke juweel?


Dit nog onbekende gebied ligt in het noordwesten van Slovenië, het westen grenst aan Italië en Oostenrijk ligt ten noorden. Het is ongeveer even ver als naar het Gardameer of Avignon, slechts 1100 km vanaf de Nederlandse grens. Triglav NP is even groot als alle twintig Nederlandse nationale parken samen. Het park is vernoemd naar de hoogste (2864 meter) berg van Slovenië. Triglav betekent 3-koppig. Je avontuurlijke geest raadt vast wel waarom.

Kozjak waterval

Er zijn in de omgeving van Kobarid veel watervallen te bekijken, maar de Kozjak behoort zeker tot één van de mooiste.

Trek goede wandelschoenen aan, neem je zwemspullen mee, smeer je in tegen teveel zon, neem water mee en ga erheen. Welke route je neemt hangt van jouw persoonlijke avontuurlijke level af. De wandeling er naartoe wordt steeds mooier! Aan het eind is de waterval in een hele mooie kloof. Loop door bij de eerste waterval die je ziet, want iets verder is een grotere, in een soort grot en met prachtige lichtinval. Dat is de grote Kozjak waterval (Veliki Kozjak) Door de blauw-groene kleur van het water en de witte waterval zie je een mengeling van kleuren.

De smaragdgroene Soča Rivier

De Soča ontspringt in een kloof bovenin de Trenta vallei in noordwest Slovenië, mondt uit in de Adriatische zee en is de mooiste alpine rivier in Europa. Doordat de rivier direct uit de bergen komt is het water ijzig koud. Maar jij, als slimme avonturier, kan dit ongerief wel aan in je wetsuit.

Omgeven door steile pieken stroomt de Soča door groene en ruige dalen en kleine kloven. Op veel plaatsen hebben wisselend gesteente in de rivierbedding gezorgd voor ontzettend leuke plekjes om langs te lopen of om er gewoon te zijn. De rivierloop is natuurlijk, zonder dammen en andere bouwwerken. Bijna het hele traject is bereikbaar: langs een groot deel van de bovenloop is een pad, de Soča trail. Onze tip is om in elk geval tot aan 'De rotswand in de Soca' te lopen, omdat dit één van de mooiste plekken langs de wandeling is.

Meer uitdaging?

Je kunt de attracties die de natuur je hier biedt prima wandelend of fietsend ontdekken. Als je avontuurlijke bloed meer opwinding vraagt kun je wildwatervaren, klimmen, canyoning, kajakken, paragliden of te paard in galop door het bos. Maar de tijd nemen om de natuur te spotten en jezelf onderdompelen in de wildlife is ook een groot avontuur.

5 smultips voor een culinaire avonturier

Trakteer jezelf na je inspanning op:

  1. Chocolade: de Sloveense chocolade is één van de best bewaarde geheimen van Slovenië: het land is een echt chocolade land.

  2. Wijn: Sloveense wijngaarden behoren tot de beste wijngaarden in de wereld. Loop vooral eens binnen bij een wijnboer voor een glas.

  3. De Kranjska Klobasa braadworsten zijn wereldberoemd en je kan ze best eten vergezeld van zuurkool of zure raap. Ook koud zijn ze lekker met een broodje en een glas bier.

  4. Kaas: Tolminc is één van de bekendste Sloveense kazen. Het is een volvette harde bergkaas die gemaakt wordt van koemelk.

  5. Idriazlikrofi: een ravioli gevuld met aardappels, vlees en eieren.


Kriebelt het al?

Wanneer je het Triglav NP met jouw bezoek vereert, neem dan de gelegenheid om de hele regio te bekijken. Ontmoet de lokale bewoners, ze zijn warm en gastvrij. Kies een camping (zie onze tip verderop) en maak van hieruit uitstapjes.

Wissel je actieve avonturen met de elementen af met je nieuwsgierigheid naar culturele avonturen, zoals: 

  • Het sprookjesachtige Meer van Bled met het kerkje op het eiland is iets wat een ware avonturier niet mag missen.

  • Bovec, Kobarid en Tolmin zijn prachtige plaatsen in de vallei van de Soča.

  • Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië in ongerepte natuur.

  • Radovljica is een kleine middeleeuwse stad met musea en een uitstekend culinair aanbod.

Wil je je verder verdiepen? Deze wandelkaart en reisgidsen raden we jou aan voor dit gebied:The Rough Guide to Slovenia
€20,-

Capitool reisgids Slovenië
€27,99

Kompass Julische Alpen: Nationaal Park Triglav
€11,49


Kamperen

Kamp Lazar in Kobarid is een fantastisch gelegen camping, aan de rivier in een wandelgebied met een mooie bar/restaurant en goed sanitair. De omgeving leent zich prima voor sportieve activiteiten zoals wandelen, klimmen, raften, etcetera. Er zijn geen afgebakende plekken.

Dit zijn de kampeermiddelen die wij jou aanraden voor een vakantie naar deze regio:

Meer reisinspiratie?

Geïnspireerd geraakt door het Triglav NP? We weten nog drie andere avontuurlijke bestemmingen voor je:

Ongerepte natuur binnen handbereik

Gevoel van backpacken en onbekende plekken ontdekken


Fysieke uitdaging in ongerepte natuur

Overzicht

Geplaatst op 01-02-2018 door Anniek

Anniek

Geschreven door Anniek

Ik houd van kamperen in mooie streken, zoals het Spaanse Andalusië, het Italiaanse Toscane of de Duitse Eiffel. Ondertussen lekker rondtoeren, genietend van de mooie omgeving.

Stel een vraag aan Anniek
De vrijheid van kamperen