Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

Bed&Wheels Kampeeravonturen: Olijven plukken in Italië

Overzicht

Geplaatst op 11-11-2016 door Marijke


Kamperen is meer dan hutjes op de hei, animatieteams en subtropische zwembaden... kamperen is avontuur! Van een fietstocht door de Veluwe tot yogales in Nepal en olijven plukken in Toscane. Met de serie B&W Kampeeravonturen (#bwkampeeravonturen) nemen we je mee in de avonturen van kampeerliefhebbers van Bed&Wheels. Laat je inspireren door hun belevenissen! Dit keer delen we het avontuur van Erik, waar hij olijven ging plukken ( in Toscane vlakbij Lucca).

Ongerepte natuur in Italië


Het schitterende berggebied Valle d’Aosta ligt in het uiterste noordwesten van Italië. Een gebied met het type betoverende natuur zoals we dat kennen van schilderijachtige ansichtkaarten, verbluffende wallpapers en screensavers. Het natuurlijke erfgoed van Valle d’Aosta ligt ingesloten tussen beschermde gebieden, plaatsen die tot het Natura 2000 netwerk behoren. Een ecologisch gebied van bergen en botanische tuinen. Een uniek gebied ook, omdat maar weinig mensen op de hoogte zijn van de schoonheid van dit beschermde district. Maar wij zijn de rotste niet en delen deze unieke plek graag met je! 

Voor de echte natuurliefhebber


Het is vooral een aanrader voor echte natuurliefhebbers, zoals Erik, die met respect en liefde omgaan met de natuur. Duurzaamheid staat namelijk voorop in Valle d’Aosta. Verschillende projecten zorgen voor richtlijnen om de natuur te behouden en er op een duurzame manier mee om te gaan. Te gek toch? En daarom blijven dit soort bijzonder mooie, bijna onaangetaste plekjes zo prachtig intact.Ben jij net als Erik niet bang om de hoogte in te gaan? Geniet dan van bijzondere hoogtepunten en oogverblindende uitzichten in de bergen van Italië.


Olijven plukken


Erik en zijn vrouw zijn naar Toscane afgereisd met een missie: olijven plukken. Iets wat hoog op hun bucketlist stond. ‘Het is zo’n typisch geval van: moet je een keer gedaan hebben. Dit jaar besloten we, we doen het gewoon!’ Ieder jaar rond november wanneer de olijven rijp zijn, gaat het feest van het oogsten beginnen. Veel boeren in Italië kunnen dan wel een extra handje gebruiken. Lijkt dat je ook wel wat? Google eens naar de mogelijkheden. Er zijn super veel boeren die je met open armen willen ontvangen! 

Fysiek zwaar, mentaal ontspannend


 Olijven plukken klinkt gemakkelijk, maar is toch niet zo eenvoudig als je denkt, met de hand althans. Het is de kunst om precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit te zoeken, terwijl je met een mechanische kam de bomen 'doorkamt'. Het is hard werken en je krijgt er flinke triceps van, maar het is ook erg leuk om te doen. Toch Erik? ‘Echt wel!’ Om de smaak van de vrucht zo goed mogelijk te behouden, worden de geplukte olijven binnen zes uur na het oogsten geperst. Want hoe eerder je dat doet, hoe beter je de smaak behoudt.

Het werken op de olijvenplantage is niet alleen fysiek goed voor je, maar ook mentaal. Ideaal om het dagelijks leven even helemaal los te laten, weg uit de sleur van de routine. Wanneer ben jij voor het laatst uit je routine gestapt? En ben je nieuwe uitdagingen aangegaan? Doen! En vergeet niet om je heen te kijken als je middenin de natuur verblijft…

De beloning


Dat is een keer wat anders dan naar de bumper van de auto voor je turen in de file op de A12 op weg naar huis. Na een dag hard werken en kilo’s olijven te hebben geplukt, is het uitzicht van Erik in Toscane jaloersmakend mooi! 

Wil je meer weten over olijven plukken in Italië? Kijk dan eens op deze leuke website: http://www.wwoof.it/en/  Heb je zelf een leuk kampeer avontuur dat je met ons wilt delen? Stuur ons een berichtje en wie weet kan jij deel uitmaken van ons kampeer avontuur team!

Overzicht

Geplaatst op 11-11-2016 door Marijke

Marijke

Geschreven door Marijke

Stel een vraag aan Marijke
De vrijheid van kamperen