Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

16 tips om geen kou te lijden in de herfst

Overzicht

Geplaatst op 28-10-2016 door Marijke

De Kampeermeneer is de kampeerblog van Tjerk Romkema, met handige tips en leuke ideeën voor fanatieke kampeerders. Bed&Wheels deelt regelmatig leuke, nuttige blogs van de www.kampeermeneer.nl. Met nu handige tips om warm te blijven als je eropuit trekt in de herfst.

16 tips om geen kou te lijden in de herfst

Kamperen in de herfst of zelfs de winter te koud? Dat hoeft echt niet hoor. De natuur is vaak zo mooi en steeds meer campings zijn het hele jaar geopend. Om geen kou te lijden, is het wel handig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Mijn zoon gaat het hele jaar naar een buiten BSO waar het adagio is: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel!” Jij laat je deze herfst toch ook niet tegenhouden door een beetje kou? Met deze 17 tips ben je in ieder geval goed voorbereid.

1. Goed eten

De grootste warmtebron die je nodig hebt als je gaat kamperen in de herfst ben je eigenlijk zelf. Zorg er dus gedurende de dag voor dat je genoeg eet om de kachel brandend te houden. Eten is de brandstof van ons lichaam. Zorg ervoor dat je ongeveer iedere drie uur iets eet om de kachel aan te houden. Eet voor het slapengaan geen zware dingen, maar dat kopje warme melk en een cracker kunnen net dat verschil maken waardoor je warm in slaap valt.

2. Frisdrankfles als kruik

Een slaapzak kan jou niet opwarmen, maar een kruik wel. Zo’n lekkere rubberen ouderwetse. Alleen de gedachte al aan je moeder die deze kruik vroeger bij je voeten legde, daar word je warm van. Heb je geen kruik bij je? Vul dan een lege frisdrankfles met warm water en draai de dop er goed op, dan heb je ook lekkere warme voeten.

3. Drie laagjes 

Mijn vriendin die zweert erbij, het laagjessysteem. Zelf ben ik er te lui voor, maar werken doet het wel. Met drie lagen zit je eigenlijk altijd goed. De laag die je direct op je lichaam draagt moet ervoor zorgen dat het zweet (dat is ook vocht) wordt afgevoerd naar laag twee. De tweede laag is juist een laag om je echt warm te houden, fleece werkt altijd erg goed. De laatste laag is een jas en moet je tegen weer en wind beschermen. Met dit systeem blijf je warm, maar kun je ook makkelijk afkoelen als het juist te warm wordt door een laagje uit te doen.

4. Ga warm je bed in

Slaapzakken zijn er niet voor gemaakt je op te warmen maar om je warm te houden. Het helpt dus om warm je nest in te gaan. Maak nog even een wandeling of ga touwtjespringen voordat je gaat slapen want zo verhoog je de lichaamstemperatuur. Zorg er wel voor dat je niet te veel gaat zweten, want dan koelt je lichaam je meteen weer af.

5. Vocht is de vijand van kou

Zorg er daarom voor dat je zelf en alles in je tent of caravan droog blijft. Je lichaam geeft warmte af en natte kleren of schoenen zorgen ervoor dat je sneller afkoelt. Gebruik dus waterdichte schoenen, die zijn warmer dan rubberlaarzen omdat ze minder loze ruimte bevatten. Droog handdoeken buiten je tent en ook koken en afwassen kun je het beste buiten doen. Deze dingen verhogen namelijk de luchtvochtigheid en vochtige lucht is slechter op te warmen dan droge lucht. Dat is ook de reden dat het beter is om de tent wel te ventileren, want ook de lucht die wij uitademen is redelijk vochtig. Douchen kun je dan ook beter ’s ochtends doen zodat je met droge haren gaat slapen.

6. Kamperen in de herfst doe je in een kleine tent

Weinig lucht is makkelijker op te warmen dan veel lucht. Daarom is een kleine tent zonder kunstmatige warmtebronnen makkelijker warm te krijgen. Hoe kleiner de tent, hoe makkelijker je die met je lichaamswarmte opwarmt.

7. Mummieslaapzak

Ga je kamperen in de herfst of winter, gebruik dan een mummieslaapzak. Omdat ze de lijn van je lichaam volgen is er minder loze ruimte om op te warmen. Daarnaast hebben ze een capuchon, waardoor je minder warmte via je hoofd verliest. Op de slaapzakken staat meestal een richttemperatuur aangegeven. Over het algemeen zit je met een -8 of -10 mummieslaapzak prima in de winter of herfst. Ook in de vulling heb je vaak de keuze tussen dons en polyester. Dons heeft het voordeel dat het makkelijk zweet opneemt en ook bij hoge temperaturen aangenaam slaapt. Nadeel daarvan is dat het als het vocht heeft opgenomen minder goed warm houdt. Daarom werd voorheen vooral polyester voor koud weer kamperen geadviseerd. Tegenwoordig is er ook geïmpregneerd dons, wat geen vocht zou opnemen. Zelf heb ik dit echter nog nooit uitgeprobeerd. Voor nog een beetje extra warmte kun je een fleece binnenzak gebruiken in je slaapzak, dan lijd je echt geen kou.

8. Thermodeken

Leg een thermodeken op je luchtbed. Je kent ze wel, die dunne dekens met folie aan één kant en een laagje schuim aan de andere. Een luchtbed geleid warmte en kou heel goed, daarom kun je de deken beter op je luchtbed leggen dan eronder. Zodat je geen warmte aan het luchtbed verliest, maar ook geen kou van het luchtbed krijgt.

9. Stop handdoeken of kleren in je slaapzak

Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een halflege slaapzak. Dat doe je door je kleren voor de volgende dag en bijvoorbeeld je handdoek in de slaapzak te proppen. Bijvoorbeeld aan weerszijden en aan je voeten. Voordeel is dat er toch nog een beetje lucht tussen zit wat isoleert, je kleren en handdoek zijn de volgende dag ook nog eens lekker warm.

10. Gaskachels gevaarlijk?

Gevaarlijk of niet, als je bij temperaturen onder het vriespunt kampeert in de herfst heb je niets aan een campingaz kacheltje, want die doen het dan gewoon niet meer als het vriest. Verder zou ik in een kleine tent of caravan nooit een gaskachel gebruiken. Gas verbrandt zuurstof en daardoor komt CO2, ook wel koolstofmonoxide genoemd, vrij. Als je in een kleine slecht geventileerde ruimte zo’n gaskachel aanzet, of zelfs de gaspitjes van het fornuisje, dan kan dat koolstofmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben. Dat wil je niet! In een grote voortent of tunneltent vind ik het een ander verhaal. Ook dan geldt: zorg voor goede ventilatie, gebruik de horren. Zet de kachel met een paar stenen vast, zodat hij niet kan omvallen en laat de gaskachel nooit de hele nacht branden terwijl je ligt te slapen.

11. Elektrische deken

Je kunt natuurlijk ook gewoon een elektrisch deken meenemen. Heb het zelf nog nooit gedaan, maar hoor vooral van caravankampeerders dat het heerlijk warm en comfortabel slapen is.

12. Pas op de Watts

Een simpele maar niet zo energiezuinige optie is om een elektrische kachel mee te nemen. In veel caravans is deze of de vloerverwarming, al ingebouwd. Ook in een tent kun je prima de elektrische kachel aanzetten als je gaat kamperen in de herfst. Let er wel op dat de kachel niet het maximumaantal Watt overstijgt. Bij 6 ampère, het minimum op de meeste campings, kun je maximaal ruim 1300 Watt tegelijk gebruiken. Als je dan dus een kachel van 500 tot 800 Watt meeneemt, blijf je lekker warm. Je hebt dan nog voldoende Watts over om ook nog een lampje en de koelkast aan te hebben. Heb je een losse elektrische kachel? Zet deze dan vast tussen stenen, zodat hij niet kan omvallen, want die dingen kunnen best heet worden. ’s Nachts gewoon uitzetten natuurlijk. Er zijn genoeg andere manieren om dan warm te blijven.

13. Bedek je hoofd

De meeste warmte verliest je lichaam in zijn slaap via het hoofd. Heb je geen afro van jezelf? Doe dan of de capuchon van je mummieslaapzak over je hoofd, of gebruik gewoon een lekkere warme muts.

14. Waxinelichtjes

Een klein waxinelichtje kan in een niet al te grote tent net het verschil maken, door het ijskoude eraf te halen. Er zijn allerlei manieren om het effect te vergroten. Door er een bloempot overheen te zetten of een paar lichtjes in een cakeblik te zetten. Ik heb zelf de bloempot-truc ook weleens toegepast. Er zijn echter verhalen bekend waarbij de bloempot gevaarlijk uit elkaar is gespat, dus dat doe ik sindsdien niet meer. Gewoon een waxinelichtje aan moet kunnen, maar zorg ook dan voor ventilatie want de vlam verbrand zuurstof.

15. Heb lief

Even lekker vrijen voor het slapen gaan is ook inspanning waar je lichaam van opwarmt, dus heb lief. Ga de rest van de nacht lekker lepeltje-lepeltje liggen want dan hou je elkaar met je lichaamswarmte ook warm. Het liefst dan wel met zijn tweeën in één slaapzak. Als je de slaapzakken namelijk aan elkaar ritst is er weer veel loze ruimte die je laat afkoelen.

16. In de herfstbladeren onder je tent

Het voordeel van kamperen in de herfst is dat er overal bladeren liggen. Handig want van bladeren kun je een prima bedje onder je grondzeil maken. Dat slaapt en loopt niet alleen zachter, het isoleert ook. De lucht die er onder stil komt te staan Heeft een isolerende werking. Zo heb je minder last van optrekkende kou en lig je lekker zacht.

Overzicht

Geplaatst op 28-10-2016 door Marijke

Marijke

Geschreven door Marijke

Stel een vraag aan Marijke
De vrijheid van kamperen