Heerlijk bezig met de je vakantievoorbereidingen of -inspiratie? Neem er voor een optimale beleving vooral een cookie bij!
Bij je bezoek aan deze website, ga je hiermee akkoord. Meer informatie Accepteren

Nederlands
Nederlands
Nederlands
Nederlands

10 tips voor een veilige reis

Overzicht

Geplaatst op 09-12-2016 door Marijke

10 tips voor een veilige reis

Kampeervakantie geboekt? Weekendje weg? Leuk! Maak er een onvergetelijke reis van. Geniet volop! Dat doe je onder andere door goed voorbereid op pad te gaan. Een veilige reis is een aangename reis. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. En een gedegen voorbereiding zorgt voor rust, omdat je niet continu ‘schat, heb je hier nog aan gedacht’ hoeft te vragen. Maak daarom nuttig gebruik van deze 10 tips voor een veilige reis.

1. De bandencheck

Liever te hard dan te zacht, dat is de stelregel voor goede bandenspanning van je auto, camper, caravan of vouwwagen. Vooral bij een volgeladen kampeermiddel met een flink gewicht zijn hard opgepompte banden geen overbodige luxe. Als je dan toch aan het checken bent, kijk dan ook even of het reservewiel nog steeds (in goede staat) aanwezig is.

2. Vergeet de krik niet

‘Pak jij de krik even…’ Euh, welke krik? Daar sta je dan langs de kant van de weg. Er zal vast wel een behulpzame voorbijganger komen helpen, maar het is toch behoorlijk onhandig. En een beetje knullig, laten we eerlijk wezen. Zeker als je eropuit trekt in een verlaten berggebied, waar je slechts een handjevol weggebruikers per dag tegenkomt.

3. Ga verzekerd op pad

Zorg dat je goed verzekerd bent. Kies de verzekering die past bij jouw type reis en bestemming, in het binnen- of buitenland. Ga je vaak op reis en wil je flexibel kunnen vertrekken, op ieder moment? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Dan heb je daar geen omkijken meer naar!

4. Check het weerbericht

Bekijk voordat je op pad gaat de weersvoorspelling voor de komende dagen. Zo kun je je optimaal voorbereiden op de weersomstandigheden en je route of tijdsplanning eventueel aanpassen, als er bijvoorbeeld onstuimig weer nadert! Vermijd bruggen en kuststreken met een caravan of vouwwagen achter de auto als er harde windstoten voorspeld worden.

5. Neem een zaklamp mee

Zo’n typisch geval waarvan je spijt krijgt dat je het niet mee hebt genomen als je ‘m niet nodig hebt: de zaklamp. Altijd handig. Voor net nachtelijke plasje, een late wandeling door het bos of als de elektriciteit een keer uitvalt.

6. Zet de boel stevig vast

Ga je met een afgeladen camper of caravan op pad, zorg dan dat alles goed vast staat voordat je vertrekt. Niets is zo vervelend om bij aankomst eerst de scherven van je nieuwe serviesgoed bij elkaar te moeten rapen. Boodschappenkratten op de grond en (plastic) mandjes in de kastjes werken goed om het schuiven van spullen te voorkomen. Vergeet tot slot niet om de kastjes goed te sluiten voordat je op reis gaat. Klinkt logisch en dat is het ook, maar toch wordt het in alle haast nog weleens vergeten.

7. Denk aan de EHBO-koffer

Neem een verbanddoos mee op reis. Zeker als er kinderen meegaan is dit een must have. Je wilt tenslotte te allen tijde je kinderen zorg kunnen bieden wanneer dat nodig is. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn allerlei soorten en maten verbanddozen of EHBO-dozen verkrijgbaar, maar een bescheiden doos met de basisvoorzieningen (verband, pleisters, steriele gaasjes, schaartje en ontsmettingsmiddel) voldoet meestal wel.

8. Check de stroomaansluiting

Ga je met kinderen kamperen? Controleer dan bij aankomst op de camping of de stroomaansluiting goed beveiligd is, zodat je de kinderen met een gerust hart op de kampeerplek kunt laten spelen. Ga ook voorzichtig om met de gasaansluiting, niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf. 

9. Wees ‘stormproof’

We gaan er natuurlijk altijd vanuit dat we mooi weer hebben op vakantie, maar als dit nou (even een paar dagen) niet het geval is, wees daar dan wel op voorbereid. Harde regen, wind en storm kunnen de vakantie bij een slechte voorbereiding flink verpesten. Een weggewaaide tent, natte koffer, kortsluiting… nee, dat willen we niet. Neem daarom altijd stormlijnen mee en zorg ervoor dat de tent strak gespannen staat, zodat deze niet gaat klapperen. Check de (voor)tent ook op eventuele lekkage.

10. Gebruik gezond verstand

Laat je vooral niet gek of bang maken door alle eerdergenoemde tips. Kamperen is bovenal leuk! En niet eng of onveilig. Deze tips zijn slechts bedoeld om je vakantie nóg leuker te maken. Het komt uiteindelijk vooral neer op het gebruik van gezond verstand. Denk logisch na, zoals je altijd doet. Handel niet anders dan je thuis zou doen omdat het op vakantie ‘allemaal wel mee zal vallen’.

Overzicht

Geplaatst op 09-12-2016 door Marijke

Marijke

Geschreven door Marijke

Stel een vraag aan Marijke
De vrijheid van kamperen